Ce se intampla cu preturile apartamentelor din Cluj?

 Piata imobiliara isi va pastra trendul ascendent si in 2017, prin prisma faptului ca stabilitatea economica a Romaniei va atrage interesul multor investitori straini.

 

Dupa ce piata imobiliara a suferit o scadere fara precedent in 2008 si 2009, pe fondul crizei economice, lucrurile par sa se stabilizeze. Analistii economici estimeaza insa ca nu exista niciun pericol ca preturile locuintelor sa mai ajunga la nivelul din urma cu opt ani. Constructia ansamblurilor rezidentiale si-a revenit abia in 2016, cand dezvoltatorii au predat peste 14.000 de locuinte noi, nivel record pentru ultimii 10 ani.

Exista si cerere pentru apartamentele noi, mai ales ca programul Prima Casa 2017 prevede ca bancile pot acorda imprumuturi de pana la 67.000 de euro pentru locuintele mai noi de cinci ani, iar statul garanteaza 50% din valoarea imprumutului, fata de 40%, cat este garantia in cazul locuintelor vechi, in timp ce avansul minim este pastrat la pragul de 5%. Potrivit unei analize realizata de imobiliare.ro, proprietarii de locuințe cer, in medie, 1,035 euro pe metrul patrat, fata de 1.020 euro in 2015, adica mai mult cu 1,5%. Cresterea a fost resimtita mai ales la achizitionarea unui apartament nou – acestea s-au apreciat cu 5,6%, de la 1.110 la 1.170 de euro pe metru patrat. In schimb, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,8%.

Conform studiilor de piata publicate în 2016 de imobiliare.ro, Cluj-Napoca ocupa primul loc in topul celor mai scumpe locuinte. Aici, pretul mediu este de 1.214 euro pe metru patrat, in crestere cu 13% fata de 2015. Clujul este urmat de Bucuresti, unde pretul mediu ajunge la 1.131 euro pe metru patrat. Urmeaza Timisoara, Constanta și Brasov, ceea ce ne arata ca preturile sunt mai mari in orasele cu o dinamica economica mare.

 

La polul opus se afla orasele mai putin dezvoltate, in care pretul mediu al locuintelor este si de trei ori mai mic. În Resita, de exemplu, proprietarii cer 407 euro pe metru patrat, in timp ce in Targoviște, Zalau, Satu Mare sau Bistrita, preturile nu sar de 560 de euro pe metru patrat. De altfel, si cererea este mult mai mica in aceste orase, fata de cele care conduc in topul preturilor, iar posibilitatile financiare ale locuitorilor sunt si ele mai mici, ceea ce inseamna ca si piata trebuie sa se adapteze.

 

Parerea agentilor imobiliari cu privire la aceste aspecte este per general faptul ca este un moment bun pentru proprietarii care vor sa vanda, insa rentabilitatea scade odata cu cumpararea proprietatilor in 2017. Chiriile, de asemenea, in Cluj-Napoca, au crescut mult mai mult fata de anul precedent, clientii precum IT-istii tinand piata, datorita lor crescand si preturile inchirierilor de imobile.